Konstantinos_Kanaris_by_Karl_von_Krazeisen

Κωνσταντίνος Κανάρης

Ο Κωνσταντίνος Κανάρης γεννήθηκε το 1793 στα Ψαρά όπου και μεγάλωσε. Έμεινε πολύ μικρός ορφανός από πατέρα και έτσι άρχισε να δουλεύει σε πλοία συγγενών του, κυρίως σ' αυτό του θείου του Μπουρέκα. Αρχικά το όνομά του ήταν «Κανάριος» και τελικά έγινε Κανάρης. Όταν πέθανε ο θείος του, στου οποίου το μικρό εμπορικό πλοίο εργαζόταν, ανέλαβε καπετάνιος ο ίδιος σε ηλικία 20 ετών.

Όταν έμαθε ότι ξέσπασε η επανάσταση στη Μολδαβία από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, έσπευσε αυθόρμητα να πάρει μέρος στον πρώτο «πολεμικό στόλο» των Ψαριανών υπό τον Νικολή Αποστόλη. Από τους πρώτους μήνες ο Κανάρης ξεχώρισε για το θάρρος του και την αποφασιστικότητά του, κάνοντας επιδρομές στα μικρασιατικά παράλια, ενώ κατόπιν εντάχθηκε στα πυρπολικά. Η ανατίναξη ενός τουρκικού δικρότου στην Ερεσό από τον Δημήτριο Παπανικολή τον παρακίνησε σε ανάλογο εγχείρημα.

Τον Ιούνιο του 1822, αφού ο ελληνικός στόλος δεν κατάφερε να σώσει τη Χίο από την τουρκική σφαγή, ο Κανάρης ανέλαβε να βάλει μπουρλότο στη ναυαρχίδα του Καρά Αλή, του επικεφαλής του στρατού που έσφαξε τους κατοίκους και έκαψε το νησί. Την επιχείρηση θα έφερναν εις πέρας τα πυρπολικά του Κανάρη και του Ανδρέα Πιπίνου. Η ανατίναξη της τούρκικης ναυαρχίδας στη Χίο το1822 είναι ένα τα σημαντικότερα γεγονότα στον αγώνα στη θάλασσα, που προκάλεσε τον θαυμασμό ολόκληρης της Ευρώπης και βοήθησε ιδιαίτερα τον αγώνα των Ελλήνων.

Ο Κωνσταντίνος Κανάρης ήταν σπουδαία μορφή του ναυτικού αγώνα κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Μετέπειτα έγινε ναύαρχος και πολιτικός, και μάλιστα διετέλεσε πέντε φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας. Πέθανε στις 2 Σεπτεμβρίου 1877 στην Αθήνα. Προς τιμήν του πολλά πλοία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού έχουν το όνομά του.

Πηγή: wikipedia